Forestil dig en højtid, hvor temaet var taknemmelighed – og begejstring over alt det gode vi kan opleve i livet. Forestil dig at vi på baggrund af den taknemmelighed, sendte gaver til mennesker i nød, for at de også kunne opleve noget at være taknemmelige over.

At vi pyntede vores haver og huse med lys, for at byde mørket trods – og at vi havde skabe og skuffer fyldt med slik til alle de børn der kom forbi vores dør for at vise deres taknemmelighed. At vi måske endda benyttede anledningen til at fortælle dem, at vi satte pris på dem!

At vi om aftenen samledes omkring bordene, og på skift fortalte om begivenheder og mennesker som havde sat gode aftryk i vores liv – og opmuntrede hinanden til at give det gode videre. Og at vi lod den taknemmelighed, være det vi tog med os ind i vinter-sæsonen.

Desværre var det ikke Thanksgiving, vi importerede i forbindelse med årtusindeskiftet, men i stedet den noget mere dystre og ’svær at definere’ højtid, som kaldes Halloween. Måske er der ikke rigtigt omsætning i taknemmelighed.

Det siges ellers at oktober måned traditionelt er sluttet med en taksigelsesfest, hvor man takkede sommeren for dens frugtbarhed og ønskede den velkommen tilbage. Jeg kan ikke helt forklare hvor filmen knækkede – så at fokus i dag er blevet død, plastikskeletter og andre markabre ting.

Halloween – Eller på dansk Alle Helgens aften, er en historisk overgangsfest mellem sommer og vinter, på den sidste dag inden vinterhalvåret. Kirkerne markerer Alle Helgens dag, ved at mindes de folk vi har mistet. Her hænger taknemmeligheden heldigvis fortsat ved. Vi har godt af at mindes det gode og holde fast i de gode minder vi har med os.

Lad mig lige ridse linjerne op – Jeg er stor fan af slik og kager. Jeg er meget stor fortaler for at vi deler med vores naboer og traditionen med børn der kommer og ringer på, kan kun udbygge relationen til folk i kvarteret. Alt sammen hyggelige ting.

Halloween som vi kender det i Danmark, er først blevet en tradition de seneste år – det er en grim, kommerciel-udgave, hvor butikkerne pludselig kan tjene penge på at sælge grimme plastikgravsten, og uhyggelige plastik legemsdele med det eneste formål at lede tankerne hen på død og ulykke.

Nu skal jeg selvfølgelig også være den første til at indrømme at det kommercielle også har stjålet en stor del af julens indhold. Dog vil jeg fortsat påstå at indholdet og baggrunden for julen er langt mere attraktiv og indholdsrig end Halloween. Jeg tror vi har behov for noget andet end gys og gru – Taknemmelighed er et fint alternativ.

Så kunne vi tænde lys, i stedet for at forbande mørket!

Bragt i lokalavisen Uge-Nyt (Fredensborg/Humlebæk) d. 25. oktober 2020: Præsteklumme: Tak eller ballade – sn.dk – Debat Fredensborg

Tak eller ballade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *