Det er efterår udenfor og vejrudsigten byder ikke på mange opmuntringer. Hvis jeg havde været en 5-årig dreng i flyverdragt, havde min verden kunne reddes af en bunke kastanjer der kunne bygges dyr af, eller visne blade der kunne tumles i… Nu er jeg bare lidt mere end to konfirmander ældre, og interessen for kastanjer og visne blade er dalende, så der må noget andet til!

Jeg tror specielt den kølige årstid lægger op til at vi skaber varme mellem mennesker.

Der er mange måder at skabe varme på – grundlæggende handler det vel bare om alt andet end ligegyldighed. At du ser de mennesker du kører i bus med, smiler til dem du møder på cykelstien og snakker med dem du arbejder sammen med.
Lige for tiden kræver smilet endda lidt ekstra, fordi mundbind gør det svært at aflæse mimik. Samtidig kan smittespredningen medføre en form for berøringsangst, fordi vi jo reelt ikke må røre hinanden. Men kan kærligheden ikke sive ind alligevel – Jeg synes vi skal gi’ det en chance. Måske det handler om opmærksomhed.

Hvis vi var opmærksomme nok, så var der aldrig kvinder der havde problemer med at få deres barnevogn op i toget. Der var aldrig ældre mennesker som måtte kalde på personalet i butikkerne, fordi de ikke kunne nå varerne på øverste hylde. Der fandtes ikke stressede mennesker i køerne i butikkerne og ingen ville længere blive sure på hinanden i trafikken.

Når bare vi hjælper der hvor vi er, så gør det en stor forskel. Jeg vil gerne indrømme at jeg ikke er god til det selv endnu – men jeg ved at det starter hos mig selv, hvis jeg også vil have andre til at være hjælpsomme mod mig. Det varmer da i hvert fald at få lov til at gøre noget for andre.

Som de siger i filmen ’Babettes gæstebud’: ”det eneste vi kan tage med os herfra, er det vi giver væk til andre”. Jeg vil gerne komme med en ny teori: – Kærlighed er hvad vi får tilbage! Der er nemlig en eller anden universel regel som går ud på at man ikke kan give noget væk, uden at få noget tilbage – Smil, tak, taknemmelighed eller bare kærlighed. Så bliver det lidt lettere at give noget væk ikk’!?

Selvom det er koldt i verden omkring os, så kan du være med til at sprede varme. Som når din dag bliver forandret med et lille smil fra kasseassistenten, eller med en munter meningsudveksling med buschaufføren. Kærligheden findes sjældent i store fagter, den afslører sig oftest i stille ord eller et lille smil – Den er hvad vi får tilbage!

Bragt i lokalavisen “Uge-Nyt” (Fredensborg/Humlebæk) d. 4. november 2020
(https://sn.dk/Debat-Fredensborg/Praesteklumme-Kaerlighed-er-hvad-vi-faar-tilbage/artikel/1379448)

Kærlighed er hvad vi får tilbage…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *