”Hvor ligger Pinsen?” spurgte min datter i går. I skolen havde de åbenbart fået besked om at de skulle finde sten i Pinsen, som de skulle bruge i et projekt på skolen. Og jeg var nødt til at begive mig ud i en forklaring, som helt sikkert blev alt for lang. Det er jo det helt forkerte spørgsmål at stille til en præst…

Pinse er en fantastisk højtid, fordi den minder os om at Gud er nærværende. Bibelsk set er Pinse både en jødisk høstfest og en mærkedag for den dag hvor Gud sendte Helligånden og kirken for alvor kom i gang. Ordet ”Pinse” betyder faktisk 50 (det kender du måske lettere fra det engelske ord ’Pentecost”) og Pinsen ligger præcis 50 dage efter påske.

Man kan bruge Pinsen som man vil; Samle sten til skoleprojekter, gå en tur i skoven eller nyde tiden med familien. Det samme gælder Kristi Himmelfart, som vi fejrede i sidste uge. De fleste forbinder mest dagen med konfirmationer. Men der er en større betydning. Reelt fortæller Bibelen ikke at Kristus steg til himmels på en sky-elevator, men at en sky tog ham bort fra deres øjne. Vi tror på at det betyder at Jesus vendte tilbage til Gud, og at han nu er tilstede hos mennesker, uanset sted, tidspunkt eller humør.
Hvis julen fortæller at Gud lod sig begrænse til at blive menneske, så fortæller Kristi Himmelfart at han trådte ud af den begrænsning, og nu kan være tilstede hos alle til alle tider.

Hvis ikke du allerede kendte til begrænsning, så har de seneste uger lært dig noget om hvad det vil sige. Når man ikke bare kan gøre som man plejer, når man ikke kan invitere de gæster man har lyst til eller bevæge sig derhen hvor man gerne vil. I det hele taget bliver vi ofte mindet om vores begrænsninger. Vi oplever træthed, sult, mangel på energi – og kommer ligeledes til kort i situationer, mislykkes i relationer og lever ikke altid op til vores fulde potentiale.

Men måske vi samtidig skulle lade os minde om at Gud er ubegrænset og tilstede. Gud er ikke begrænset af tid og rum – ligesom det ikke kun er i Pinsen man kan samle sten.

Bragt i lokalavisen “Uge-Nyt” (Fredensborg/Humlebæk) d. 27. maj 2020
(https://sn.dk/Debat-Lokalavisen-Uge-Nyt-Fredensborg/PRAESTEKLUMME-Pinse-med-begraenset-frihed/artikel/947540)

Kristi Himmelfart, Pinse og begrænset frihed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *