Heldigvis kommer studentervognene til at køre i år – for den slags fejringer kan ikke udsættes.
Mine børn elsker at vinke til ”præsidenterne” når de kører forbi os, og jeg vinker med, mens jeg tænker på hvordan det var for mig selv – og hvad der er sket siden. Den hvide hue, som jeg selv modtog som bevis på fornuftigt gennemført uddannelsesforløb er lidt mere falmet og gul i dag, men den ligger stadig på loftet og er fuld af minder.

Jeg har forfattet 10 ting, som jeg selv ville have ønsket jeg havde vidst, hvis det var mig der skulle stå på en studentervogn lige om lidt. Punkterne er måske ikke lige til den dag, men til den fremtid som venter…

1. Alle mennesker indeholder noget godt, uanset hvad jeg først får øje på. 
Tro på det bedste i andre mennesker, fremfor at lægge øre til fordomme og historier der sætter folk i bås.

2. Man kan sagtens kan få et godt liv selvom man ikke er eller var en af de seje
Lige der i studentervognen kan det nemt virke som om det er den med den højeste stemme og mest initiativ, som kommer til at klare sig bedst i livet – men det er stort set aldrig tilfældet. De stille og eftertænksomme klarede sig lige så fint. Tro mig, jeg har været til flere jubilæer med min årgang.

3. Du er god nok som du er!
Livet ligger foran og det er helt fint at arbejde med optimering, med at fralægge sig dårlige vaner og systemer. Men grundlæggende skal du ikke ændre på dig selv. Slet ikke for andres skyld.

4. At jeg – og kun jeg – bestemmer hvem jeg tillader at definere mig.
Mennesker omkring mig kan have holdninger til hvem jeg er og hvad jeg gør. Men det er kun mig selv der tillader hvad der bliver definitionen af mig.

5. Det ”rette tidspunkt” findes ikke!
Det ved enhver der har skullet fri til én pige. ”Perfect timing” oftest er helt tilfældigt. Bare spring ud i det!

6. Det der kommer ind, kommer altid ud!
Her snakker jeg ikke om for store mængder af alkohol. Men om at det jeg tillader at få plads i mit liv i en eller anden form, også kommer ud igen i en eller anden form. Dårlige inputs giver dårlige outputs. Derfor er det væsentligt hvad jeg bruger min tid og mine tanker på.

7. Tro på Gud!
Ikke kun fordi det sætter perspektiver om hvem der skal have styr på alting på plads – Det er Gud der er Gud, og ikke mig. Men også fordi udgangspunktet er at du er villet, elsket og brugbar. Det giver på mange måder tryghed i livet. Livets store spørgsmål finder deres svar i troen, og udgangspunktet i at du aldrig er alene.

8. Tallet i huen fortæller intet om din personlighed eller fremtid!
Karakterer er et minimalt udtryk for hvor på en skala, man har løst en konkret opgave. Men det er et elendigt udtryk for noget som helst andet.

9. Du behøver ikke at have sat dit liv på skinner allerede i folkeskolen – det skal nok komme og det er OK at ændre retning undervejs. Jeg ved godt at der er noget praktisk i at være målrettet, og jeg skal love for at man fra politisk hold har forsøgt at undgå fjumreår og karriereskift, men virkeligheden er heldigvis anderledes. Indimellem opdager man først undervejs at det her ikke er bedste retning.

10. Hvis man har en vilje og gør sig umage, kan man overkomme (næsten) alt.
Jeg siger ikke at du kan blive alt og at alle døre er åbne. Men de ting som livet kommer til at byde dig, dem kan du sagtens klare. Det handler om en vilje og livsindstilling. Om tro, håb og kærlighed. 

Tillykke med låget og med livet. Nyd det!

Bragt i lokalavisen “Uge-Nyt” (Fredensborg/Humlebæk) d. 24. juni 2020
(https://sn.dk/Debat-Lokalavisen-Uge-Nyt-Fredensborg/PRAESTEKLUMME-Kaere-studenter/artikel/1331511)

Kære studenter!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *