Prøv at tænke efter hvordan det føltes at tage fejl – Hvis det nogensinde er sket for dig. Det er lidt træls, men det meste af tiden føles det faktisk præcist som når man har ret. Lige indtil man opdager noget andet.

I skrivende stund tyder det på at USA har vagt en ny præsident. Efter en besværlig valgkamp, usympatiske ytringer og en uskøn afslutning da resultatet først forelå. Joe Biden er valgt med stemmerekord, men valgresultatet afslører også tydeligt at han kommer til at stå overfor et splittet USA.

For år tilbage sagde hendes majestæt, Dronning Magrethe den anden af Danmark, meget klogt, at det skulle være demokratiets kendetegn, ikke at de fleste har ret, men at alle giver plads for hinanden. (Det er en væsentlig sætning, som man da godt kunne fristes til lige at nævne, også i den amerikanske valgkamp).Hvis demokrati er at alle give plads til hinanden – så handler det også om at vi gerne vil lytte til hinanden og forstå, og den idé kan jeg godt lide. For det at tage fejl, føles meget som at have ret – indtil man opdager noget andet. Så lad os lytte, følges ad og snakke sammen. Lad os tillade os at engagere os med mennesker der er anderledes end os, fordi vi har behov for at forstå hinanden bedre.

Når vi putter folk i bås, så lærer vi aldrig at forstå dem. Når samme historie bliver fortalt om en bestemt person eller gruppe igen og igen – bliver den en del af deres rygte, uanset om det er rigtigt eller ej. Jeg drømmer om at vi bliver bedre til at afstå fra at dømme på alt for tyndt grundlag. At vores udgangspunkt ikke bliver at beslutte om nogen tager fejl, men at lytte til hvad de mener. Alligevel tager jeg ofte mig selv i at putte folk i bokse, og problemet er jo at mine antagelser om boksen, sjældent er rigtige.

Hvis jeg stiller mig frem og påstår at hvis Jesus havde gået rundt mellem os i dag, ville han have stemt på det samme parti som mig? Så tager jeg sikkert fejl.
Jesus passer ikke ned i den boks, som jeg forsøger at putte ham ned i – Han ville næppe stemme på det samme parti, han ville næppe handle som jeg gør og ofte bliver jeg overrasket hvis jeg forsøger at konkluderer hvad Jesus ville sige eller gøre.

I det hele taget tror jeg vi tager fejl, hvis vi stiller os frem og påstår at Jesus er på vores side – Tværtimod skulle vi vælge at være på hans side. (Når vi i kirkerne rundt omkring beder Gud om at være med vores regering og folketing – så er det ikke en politisk ytring mod en bestemt fløj, men en tro på at beslutninger lykkes bedst når vi tænker Gud med).

Jeg tror vi kan lukke hullerne mellem os, hvis vi forsøger at forstå hvad andre tænker.
Bliver ved med at være nysgerrige – og tør snakke med mennesker der ikke ligner os.
Jeg håber det lykkes – Både i USA og på egne breddegrader. 

Bragt i Lokalavisen UgeNyt (Fredensborg/Humlebæk) d. 15. november 2020: https://sn.dk/Debat-Fredensborg/PraesteklummeAt-tage-fejl-foeles-praecist-som-at-have-ret/artikel/1383638

At tage fejl, føles præcist som at have ret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *