Vi er i et dilemma herhjemme. Skal man anskaffe sig et naturligt træ eller et af plastik som kan bruges igen og igen. Hvilket klimaatryk efterlader sådan nogle træer – og kan man overhovedet fejre jul uden?
Før kristendommen gjorde sit indtog på den nordlige halvkugle, fejrede vi vintersolhverv. Hos kelterne betød det bl.a. at de tændte bål og lys på vigtige steder. Måske er det oprindelsen til vores julelys. På samme facon brugte kelterne stedsegrønne træer til at symbolisere det evige liv – Det var i øvrigt også almindeligt hos både Egypterne, Kineserne og Jøderne. (I flere traditioner skulle symbolerne også holde det onde på afstand).
Grantræer og andre planter som holder sig grønne gennem vinteren, har altid symboliseret liv – og også det dybt væsentlige at livet vinder over døden. Det er faktisk den samme betydning som gran har i vor tid. Når alle andre træer visner, så holder vi fast i de træer som fortsat er grønne, fordi de minder os om livet – og om at der er noget som ikke skal dø. Ironisk nok så klipper vi grene af og fælder træer for at tage dem med ind i stuen, og det betyder jo så at de dør. Alligevel er symbolet fyldt med liv.
Det var vist tyskerne der først fik den idé at tage et helt træ med ind i stuen. I begyndelsen pyntede man juletræet med æbler, for at symbolisere livets træ i paradisets have. Senere udviklede idéen sig og man hang kiks på træet (pga. nadveren) og senere igen kom lysene og stjernen til. Med tiden er pynten blevet til mange ting og sager.
Kelterne gjorde i stedet det, at de pyntede egetræer – for at mindes det liv, som lyset og foråret ville bringe med sig. Pynten skulle glinse i lyset, for at fokus ikke var pynten i sig selv, men det lys som bragte livet med sig. Egetræet blev kaldt livets træ, fordi det ved at miste bladene i efteråret og efterfølgende skabe nye til foråret, symboliserede genfødsel.
Så grantræet er oprindeligt det vi ville kalde en hedensk skik – men symbolet rummer meget af kristendommens kerne. Derfor producerer vi, alene i Danmark, omkring 12 millioner juletræer om året. Det er fortsat noget som samler os og som vi danser om.
Jeg ved godt at mange af de symboler som julen rummer, er hentet andre steder end i kristendommen. Men det er da spændende hvor mange af dem som peger på det dybeste indhold i kristendommen: At Gud valgte at blive menneske, i Jesus og lod sig føde ind i vores verden. At han kom for at have fællesskab med os og overvinde døden. På grund af hans liv, død og opstandelse er der håb og lys forude. Et håb som ikke kun er bundet op på forår, en kommende vaccine eller træer der tilsyneladende forbliver grønne. Men et håb som går udover alt det.
Jeg tror vi anskaffer os et juletræ af den ene eller den anden slags. For jeg kan godt lide symbolet og jeg tror der gemmer sig endnu større gaver under det, end dem vi selv har pakket ind i julepapir.
Bragt i lokalavisen ”Uge-Nyt” (Fredensborg-Humlebæk) d. 12. december 2020: https://sn.dk/Debat-Fredensborg/Praesteklumme-Juletraeet-med-sin-pynt-Om-keltiske-egetraeer/artikel/1392643