Betyder et hjerte i en SMS, at vedkomne forsøger at udtrykke kærlighed? Og er det i så tilfælde en spirende/flirtende kærlighed, en omsorgsfuld kærlighed eller en kærlighed som bunder i et langt liv sammen?

Imran Rashid, som er læge, forfatter og foredragsholder beskriver hvor umådeligt svært det er at udtrykke følelser over telefonbeskeder og sociale medier – men samtidig hvor ofte vi rent faktisk benytter os af dette. Sikkert med en forventning om at det virker. Problemet er bare at følelser, stort set er umulige at kommunikere, uden at være ansigt til ansigt. Når vi forsøger at udtrykke dem via emojis, katte-videoer eller bevægelige gif’s, så udtrykker vi i bedste fald kun en lille del af følelsen – men samtidig begrænser vi udtrykket. Derfor er det også umådeligt svært at reagere på følelser der bliver udtrykt på den facon – for hvordan kan vi være sikre på at vi har opfattet korrekt?

En hjerteemoji kan reelt sendes og modtages uden nogen form for følelse involveret. Og jeg skal da være den første til at indrømme at jeg selv – som et menneske der ikke er super god til at udtrykke følelser, har set det som en kærkommen mulighed for at slippe let om ved den slags. Samtidig må jeg dog også erkende at det ikke virker.

Desværre giver sociale medier og mobiltelefoner os ret begrænsede muligheder for at udtrykke kærlighed og andre følelser.

I takt med at vi flytter mere og mere af vores kommunikation over på de sociale medier, bliver det også her vi udtrykker vores følelser og medfølelse. Men det bliver aldrig et reelt udtryk – og det er et tegn på en skidt udvikling. Jeg vil gerne på alle måder slå et slag for at vi sætter følelser i spil og udtrykker dem.

Den kristne tros grundlæggende element er at Gud blev menneske – og at han ikke bare sendte en hjerteemoji, men at han selv trådte ind i verden (Hvor uforståeligt det end er). Bibelen siger: ”For således elskede Gud verden…” At han gennem Jesus, kom så nær at vi kunne mærke hans engagement i vores generelle liv og at hans kærlighed blev helt konkret gennem Jesus.

På samme facon tror jeg vi som mennesker skal lære at være nærværende. Lære at give andre mennesker udelt opmærksomhed. Fordi det først er når vi oplever det nærvær der opstår med et andet menneske, at der aktiveres vigtige hormoner i vores hjerne. Det gør noget ved vores relation – og ved samtalen, når vi er fuldt tilstede.

Der er mange måder at udtrykke følelser på – blomsterhandlerne har deres bud, guldsmeden er andet og psykologer et helt tredje. Men uanset kommer intet i vejen for det personlige nærvær hvor vi kan sætte ord og handling på de følelser der fylder hos os.

I bogen ”Sluk” skriver Imran Rashid samtidig – Al forskning og praktisk erfaring viser, at ”vi rører mere ved vores telefoner end ved vores børn og ægtefæller”. Den udvikling må vi kunne ændre på – og det sker næppe med hjerteemojis.

Bragt i lokalavisen “Uge-Nyt” (Fredensborg/Humlebæk) d. 23. september 2020
https://sn.dk/Debat-Lokalavisen-Uge-Nyt-Fredensborg/Praesteklumme-Hjerteemoji/artikel/1357689

Hjerteemoji

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *