Jeg må indrømme at jeg begejstres over denne tid hvor alting springer ud; syrenerne, hybenbuskene og studenterne. For nyligt gik jeg hjem fra stranden med bare tæer i sandet og et af mine børn i hånden (eller rettere hans hånd i min – så små er mine børn heller ikke). Men midt på turen fra stranden blev jeg ramt af den der velkendte duft af hybenbuske, saltvand og varmt sand. Det duftede af sommeraften, og det kaldte på massevis af minder hos mig.

Uden yderligere sammenligning, så var det noget lignende der inspirerede Adam Oehlenschläger til at skrive ”Underlige aftenlufte” i 1805, som er en lang sang, der beskriver hvor unikke duftene fra vores barndom er, og hvor lidt der skal til for at det aktiverer vores  minder og følelser.

Der er det interessante ved dufte at hjernens frontallapper og Hippocampus, indeholder både det center der opfatter dufte og det center der indeholder minder og følelser. Dermed opfanger hjernen dufte lige så hurtigt som vores næse – og aktiverer omgående minder og følelser.
De fleste af os har nemlig hængt minder på dufte. Vi kan huske duften af vanilje fra bedstemors spisekammer, vi kan huske duften af bøgerne fra Biblioteket eller af vores forældres tøj. Vi kan huske naboens pibetobak, den nyslåede græsplæne eller duften efter et ordentligt regnvejr.

Og det er efterhånden almen viden at det gør noget ved os at dufte nybagt brød når vi træder ind i et hus eller i en forretning. Selv supermarkedskæderne er begyndt at bage brød for at få kunderne til at føle sig hjemme.

I praksis er duft partikler – hvilket altså betyder at din næse opfanger mikroskopiske dele af det du nu dufter. Af samme årsag kan man ikke fjerne dufte (før man fjerner det der lugter), men kun overdøve dem – og mon ikke du kender den der underlige forvirring af et efterladt toilet og fyrrenåle (En dag gad jeg godt lige snakke med hende, som bestemte at den duft var den mest optimale på et toilet).

Når du tænker på mad – så tænker du på duften af det! Dufte er umulige at komme udenom.
For dufte er ikke bare en af vores sanser, men en væsentlig del af hele vores oplevelse af verden. Vi smager ikke mad på samme måde, når vi holder os for næsen. Vi føler os ikke hjemme og slapper ikke af på samme facon, hvis der lugter forkert.

Og præcis som dufte gør noget ved os – og dyr har lært at efterlade duftspor. Så efterlader vi mennesker også dufte.
Paulus (Som er forfatter til en stor del af Bibelens Nye Testamente), skriver i hans andet brev til menigheden i Korinth, en opfordring til at vi skal være en velduft for hinanden. Det må betyde at vi skal bringe gode minder frem hos hinanden, at det skal efterlade gode tanker at have været i berøring med os.

Den slags dufte er min sommer fuld af. Blomster, nyslået græs, syrener og saltvand.
Må din sommer være fyldt med gode dufte – og du selv være med til at sprede velduft.

Bragt i lokalavisen “Uge-Nyt” (Fredensborg/Humlebæk) d. 17. juni 2020
(https://sn.dk/Debat-Lokalavisen-Uge-Nyt-Fredensborg/PRAESTEKLUMME-Underlige-aftenlufte-/artikel/1298336)

Underlige aftenlufte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *