Jeg er helt bevidst om at julen ikke bare får alle udfordringer til at forsvinde. De sidste dage har jeg været i kontakt med mennesker der har fået prognoser på begrænset levetid og sygdom. Livet indeholder desværre sorg og besværligheder, men faktisk fortæller Julens evangelium også at Gud ikke planlægger udenom udfordringer. I sin planlægning burde han kunne have justeret udenom folketælling og kaos, da han planlagde Jesu ankomst til verden. Men beretningen fortæller at Jesus blev født i en stald.

Og kan man give nogen skylden for det? Kroværten måske… Udfordringen er at han ikke findes! I modsætning til Jesus, så er det intet historisk belæg for, at der har været en krovært indblandet i julens beretning. Bibelen nævner ham ikke, det eneste der står i teksten er at alle andre pladser var optaget, og at de derfor måtte tage til takke med en plads mellem dyrene. I den danske oversættelse står der ”…for der var ikke plads til dem i herberget”.  

Skulle det ske at der har eksisteret en form for herberg – så har det næppe været i form af kroer og hoteller som vi kender dem. Måske nærmere en form for ”bed-and-breakfast”, bare uden morgenmaden. Normal kutyme var at man overnattede hos familie og venner. Fordi man nærmest var forpligtet på at huse folk fra ens egen slægt.

Nu tænker du måske allerede på din julefejring – og de situationer hvor du har følt dig forpligtet, men slet ikke haft lyst til at huse nogen fra din slægt. Dengang der ikke var en pandemi og et forsamlingsforbud du kunne bruge som undskyldning. Måske ville du endda have ønsket at der fandtes sådan en krovært, som kunne smække døren i med ordene: ”Der er ikke plads!”

Men selvom kroværten ikke er nævnt, så har nogen måske taget beslutningen om at afvise Maria og Josef – eller i det mindste henvise dem til en form for stald. Det virker meget kynisk og i hvert fald uden meget empati, at henvise en gravid til så dårlige forhold. Men spørgsmålet er hvad du og jeg ville have stillet op i samme situation…
Ville vi have smækket døren, henvist til et andet alternativ eller inviteret indenfor?

Fakta er jo at Jesus blev født – og at Gud dermed kom til verden – uanset hvad en eventuel krovært besluttede. Heller ikke romerne, kong Herodes eller andre udfordringer kunne forhindre det. Men det viser meget godt, hvad der ofte sker i vores julefejring; at der ikke rigtigt bliver plads til Jesus. Der er så meget andet vi skal have plads til – Listen med gøremål er lang, og i år er diskussionen om hvem der skal have plads omkring bordet mere aktuel end nogensinde. Selvom der er begrænsninger så bliver dit liv rigere hvis du lukker mennesker ind.

Gud er ikke afhæng af at vi slår døren op – han kan godt navigere med lukkede døre. Men måske vi burde lukke op, bare for vores egen skyld. Jesus kom jo ikke for at give dig en lang to-do-liste eller forbudsliste. Han kom for at befri os fra synd og for at fylde vores liv med kærlighed, mening og formål. Midt i besværligheder, er det mere relevant end nogensinde.

Bragt i lokalavisen Uge-Nyt (Fredensborg-Humlebæk), onsdag d. 23. december 2020: https://sn.dk/Debat-Fredensborg/PRAESTEKLUMME-Begraenset-plads/artikel/1395116

Begrænset plads

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *